Ambar Yönetim Sistemi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Günümüzde bireysel ölçekte gerçekleştirdiğimiz işlemlerden bir şirket içinde gerçekleşen paylaşımlara kadar hemen hemen tüm işlemlerde çeşitli veriler oluşur. Bu veriler, soyut anlamlı olabileceği gibi aynı zamanda somut çoklukları da ifade edebilir. Günümüzde dünya ekonomisinin büyük bir kısmını oluşturan lojistik süreçlerde hem soyut hem de somut verilerden bahsetmek mümkündür. Kurum, kuruluş, şirket gibi daha büyük ölçekli alanlarda lojistik süreçlerin yönetimi için sistematik birtakım araçlara dair ihtiyaçlar ortaya çıkar. Ambar yönetim sistemi olarak da bilinen WMS de bu araçlardan biridir. Peki, WMS nerelerde ve ne amaçla kullanılır? Bu konuya dair ihtiyaç duyabileceğiniz tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz!
Ambar Yönetim Sistemi
“Warehouse Management System” açılımıyla da bilinen WMS sistemleri, çeşitli ölçeklerdeki işletmelerde bulunan kaynakların tek bir merkezden kolayca yönetilebilmesine olana tanır. Depolardaki stokların, dağıtım merkezlerinde bulunan envanterin, ekipman durumunun ve işgücü özelliklerinin gerçek zamanlı olarak takibine imkan tanıyan ambar yönetim sistemi, tedarik ve sipariş sistemlerini ilk adımdan son adıma kadar takip etmeye yarar. WMS çözümü en temel haliyle kontrol sağlayan bir yazılım sistemi olarak tanımlanabilir. Günümüzde hızla değişen müşteri taleplerini güncel şekilde izleyebilmek ya da üretim, dağıtım ve tüketim zincirlerini takip edebilmek için bulut tabanlı ambar yönetim sistemi kullanımı büyük bir ihtiyaçtır. Pazar ve envanter takibi için teknolojik imkanlardan yararlanılması gerekir. WMS cloud ambar yönetim sistemi teknolojileri, farklı sektörlerde doğan lojistik takip ihtiyaçlarını gidermek ve tek elden ortak yönetim sağlamak için idealdir. Kullanım ölçeklerine göre WMS türleri dört farklı gruba ayrılır. Küçük ölçekli firmaların depo yönetimi için giriş seviyesi platformlar tercih edilir. Orta ölçekli depolara sahip işletmeler için kutulu platformlar kullanılır. Büyük lojistik işletmeler için uyarlanabilir platformlar idealdir. Birden fazla sektörde aynı anda hizmet veren, geniş ürün ve hizmet yelpazesine sahip olan işletmeler için ise yapılandırılabilir platformlar uygundur.
Ambar Yönetim Sistemi Mimarisi
Ambar yönetim sistemi mimarisi üç seviyeden meydana gelir. Birinci seviyede depo çalışanları manuel işlem gerçekleştirebilir. Envantere dair verilerin sisteme girildiği bu adımda hesaplama sonuçlarını gösteren bir arayüz bulunur. İkinci seviyede sistemin ana sunucusu bulunur. Birinci seviyeden alınan veriler ve komutlar, ikinci seviyede uygun veri tabanına girilir. Üçüncü seviyede ise veri tabanına girilen komutlar çalıştırılır.
Ambar Yönetim Sisteminin Kullanım Alanları
Wms teknolojileri oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. En temel kullanım alanı lojistik sektörü olan WMS sistemleri; dağıtım depolarında ve hava kargo işletmelerinde de kullanılabilir. İlaç sektörü, kimya sektörü, kırtasiye ve yayıncılık sektörü, konfeksiyon ve tekstil sektörü, otomotiv sektörü gibi farklı alanlarda WMS teknolojileri oldukça büyük önem taşır.
Ambar Yönetim Sisteminin Avantajları
WMS depo yönetim sistemi kullanımı çeşitli alanlarda birçok avantaj sağlar. Bu avantajların başında sağladığı hız gelir. Çok miktarda verinin hızlı şekilde işlenebilmesi sayesinde WMS, stok sayımının en doğru ve en hızlı şekilde gerçekleştirilmesine imkan tanır. Bununla birlikte adres takibi, stok kontrolü gibi çeşitli yönetim aşamalarında da WMS kullanılabilir. Tüm lojistik işlemlerin ve aşamaların online işlemler üzerinden yönetilmesini ve kontrol edilmesini sağlayan WMS, hata olasılığını azaltır ve müşteri memnuniyetini artırır. WMS sisteminde bulut tabanlı çözümler, çoklu kullanıcıların takibine olanak tanır. Bu sayede kullanım ve takip kolaylığı sağlanırken aynı zamanda maliyetler de düşürülebilir. Gerçek zamanlı veri takibi ile risk analizinin en doğru şekilde yapılmasına olanak tanıyan WMS sistemi, depo içinde ve lojistik süreçlerde yüksek operasyon hızı sağlar. WMS sistemleri, depo ve mal takip işlemlerinin büyük oranda otomatikleştirilmesine imkan tanıdığı için emekten de tasarruf sağlar. Dolayısıyla WMS kullanımı sayesinde maliyetlerinizi azaltabilir, çok miktarda işi az zamanda düzenleyebilir ve bu düzenleme işlemi için çok daha az emek harcayabilirsiniz.
Ambar Yönetim Sistemi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Depo Yönetim Sistemi Ne Demek?
Çeşitli sektörlerde lojistik süreçlerin hızlı ve hatasız şekilde yönetilebilmesi için bir bulut sistemi tarafından gerçek zamanlı ve şeffaf takip gerçekleştirilmesi gerekebilir. Bu noktada devreye depo yönetim sistemleri girer. Depo yönetim sistemleri veya diğer adıyla ambar yönetim sistemleri farklı ölçeklerdeki işletmelerin ekipman, iş gücü ve envanter bilgilerini güncel tutabilmesine ve bu bilgilerin takibinin kolayca sağlanmasına olanak tanıyan yazılım sistemidir.
SAP WM Modülü Nedir?
SAP WM modülü, depo yönetim sistemi türevlerinden biridir. Raf yönetimine dayalı depolarda bulunan stokların sayımı, yönetimi ve lojistik süreçlerinin takibi için SAP WM modülü tercih edilir.
Evira WMS Nedir?
Depo Yönetim Sistemi hizmetlerinden biri olan Evira WMS, esnek ve kolay kullanım özellikleri ile öne çıkar. Farklı ölçeklerdeki işletmelerde herhangi bir platforma entegre gereksinimi göstermeden kolayca çalıştırılabilen Evira WMS aynı zamanda ERP sistemleri ile senkronize şekilde de hizmet verebilir.
Easy WMS Nedir?
Easy WMS, depo yönetim sistemi hizmetlerinden biridir. Küçük ölçekli işletmelerden hava alanı depolarına kadar değişiklik gösterebilen oldukça geniş bir alanda kullanılabilen Easy WMS, farklı ihtiyaçları karşılayan özellik yelpazesi sebebiyle oldukça avantajlıdır.