Günümüz teknolojisine uyum sağlamak isteyen kişilerin yakından takip ettiği cloud computing, Türkçeleştirilmiş haliyle bulut bilişim şeklinde ifade edilebilir. Bulut teknolojisi kuruluş ve şirketlerin kullandığı sunucu, depolama, veri tabanı gibi hizmetleri hesaplı ve hızlı şekilde edinmeyi sağlayan hizmettir. 2006 yılında Amazon tarafından ilk bulut teknoloji hizmetinin sunulmasından itibaren hızla gelişen bulut bilişim sistemleri günümüzde hizmet alanını ve kullanım çeşitliliğini artırmaya devam etmektedir. Farklı ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak çeşitli hizmetler sunan seçenekleri ve kullanımınıza göre şekillenen ödeme planlarıyla bulut teknolojisi, özelleştirilebilen bir sistemdir. Günümüzde hizmet veren en büyük bulut altyapı hizmetleri Google Drive, Amazon Drive, Microsoft OneDrive ve Apple iCloud şeklinde sıralanabilir.

Bulut Bilişim Özellikleri

Bulut bilişim sistemleri donanım ve yazılım uygulamalarının sanallaştırılmasını sağlar. Bu sayede dünyada yaşanan teknolojik gelişmeler yakından takip edilir ve hızla uygulanır. Altyapılar, araçlar ve cihazlar her zaman güncellenir. Aynı zamanda bulut bilişim sistemleri veri depolamaya da imkan tanır. Bu sayede yedekleme, geri getirme işlemleri gerçekleştirilebilir ve veriler her zaman güncel kalır. Bulut bilişim sistemleri güvenli, hızlı ve kolay hizmet sunar.

Bulut Bilişim Kullanım Alanları

Bulut veri depolama ve bilişim hizmetleri farklı sektörlerde birçok kullanım alanına sahiptir. Web, API ya da mobil uygulamalar dahil olmak üzere yeni uygulamalar geliştirmek için gerekli olan altyapıları sağlayan bulut bilişim sistemleri aynı zamanda geliştirilen uygulamaların test edilmesine de imkan tanır. Bununla birlikte önemli verilerinizi depolamanız için alan sağlayan bulut bilişim sistemleri bu özellikleri sayesinde veri yedekleme ya da kurtarma işlemlerini yapmanızı da sağlar. Verileri analiz etmede de kullanılan bulut bilişim sistemleri aynı zamanda makine öğrenimi için de oldukça önemli bir kaynaktır. Yüksek kalitede ses ve görüntü yaymanıza da imkan tanıyan bulut bilişim sistemleri teknolojiyi ve son güncellemeleri her zaman yakından takip etmenizi sağlar.

Bulut Bilişim Çalışma Sistemi

Bulut bilişim hizmet sağlayıcıları, müşterilerine verilerinin özelliklerine göre çeşitli depolama ve çalışma alanları sunar. Müşteriler de ihtiyaçlarına ve çalışma kapsamlarına göre bulut bilişim hizmet sağlayıcılarıyla çalışırlar. Sürekli güncelleme, kolay takip etme ve yedekleme işlemleri sayesinde veriler güncel kalır, altyapılar güçlendirilebilir ve güvenli bir depolama alanı oluşturulur. Aynı zamanda kullanıcılar verilerine hızlı ve kolay şekilde erişebilir.

Bulut Bilişim Türleri

Güvenlik kapsamları ve yönetim türleri bakımından bulut bilişim türleri kendi içinde dört segmente ayrılır. Genel bulut ortamı üçüncü parti bulut bilişim sağlayıcılar tarafından internet özerinden işletilir. Kullanıcılar kendi alt yapılarını güncellemek zorunda kalmaz ve gerekli olması durumunda kullanıcı sayısı ya da bilişim gücü artırılabilir. Bu tip bulutlarda birden fazla bulut altyapı hizmeti sağlayıcısı kullanılabilir. Bir diğer bulut bilişim türü olan özel bulut ortamı bulut bilişim kaynaklarının tek bir kuruluş ya da yönetici tarafından kullanıldığı ve üst düzey güvenlik sağlanan bulut ortamıdır. Hibrit bulut ortamı ise hem özel hem de genel bulut ortamı özelliklerini sağlayabilir. Özel bulut ortamlarında yüksek güvenlikli şekilde depolanan verilerin gerekli olduğu zaman genel bulut ortamına hızlı şekilde aktarılabilmesine imkan tanıyan bulut teknolojisidir. Çoklu bulut ortamı da hibrit bulut ortamına benzer şekilde işlev gösterir ancak depolama cihazları ortaktır.

Bulut Bilişim Servisleri

Bulut bilişim servisleri bulut teknolojisinin hizmet alanını belirtmek için kullanılır. Buna göre üç farklı bulut bilişim servisi bulunmaktadır. Bunlardan ilki SaaS ismiyle de bilinen bulut yazılım hizmetidir. Bu sistemde kullanıcının yazılım bilgileri bulut depolama ortamında tutulur. Güncellemeleri otomatik olarak gerçekleştiren bu sistem esnek çalışma şekli ve müşterinin aldığı hizmet kadar ödeme yapması sayesinde oldukça avantajlıdır. Bununla birlikte müşteri, hizmetlere internet üzerinden kolayca erişebilir. PaaS olarak bilinen bulut platform hizmeti ise müşterin ihtiyaç duyabileceği altyapı hizmetlerine ve geliştirme araçlarına yatırım yapma ya da güncelleme zorunluluğu olmadan internet üzerinden erişmesine olanak tanır. IaaS olarak adlandırılan bulut uygulama yazılımı müşteri tarafından ihtiyaç duyulabilen hesaplama, depolama ve ağ kapasitesine dair altyapı hizmetlerinin internet üzerinden sağlandığı bulut bilişim servisidir.

Bulut Bilişim Avantajları

Modern bulut teknolojileri farklı ölçeklerde ve hizmet alanlarında kuruluşlara ve şirketlere sundukları avantajlı hizmetler sayesinde sıkça tercih edilir. Bulut bilişim avantajları çeşitli başlıklar altında sıralanabilir. Bulut bilişimin sunduğu ilk avantaj düşük maliyettir. Şirketinizin alt yapı, veri tabanı ve yazılım ihtiyaçları için büyük yatırımlar yapmanıza gerek kalmadan ihtiyaç duyduğunuz hizmetleri sağlayan bulut teknolojileri aynı zamanda kullandığınız kadar ödemenize imkan sağlayan ödeme planlarıyla da tasarruf sağlar. Bulut bilişim teknolojileri, hızıyla da öne çıkar. İsteğe bağlı olarak sunulan bulut bilişim sistemleri, düşük ağ gecikme süresiyle hızlı ve esnek çalışma imkanı sunar. Aynı zamanda bu sayede hızlı aksiyon almayı sağlayan bulut bilişim sistemleri verimli çalışma şekilleri sayesinde sadece maddi tasarruf değil aynı zamanda iş gücünden ve zamandan tasarruf etmeyi de sağlar. En iyi bulut sağlayıcıları küresel ölçekleri ile de büyük oranda avantajlıdır. Bu sayede bant genişliği ayarlama ya da depolama biçimlendirme işlemleri dünyanın her yerinde saniyeler içinde düzenlenebilir. Gerek sunduğu hizmetler gerekse ulaşılabilirlik özellikleri bakımından bulut bilişim sistemleri oldukça güvenli olması sebebiyle de rahatça tercih edilebilir.

Bulut Bilişim Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bulut Bilişim Nedir Ne İşe Yarar?

Bulut bilişim sistemleri kuruluşunuzun işleyişinde ihtiyaç duyduğu altyapı, araç ve depolama alanlarını satın alma ve işletme yerine kiralama ve hizmet alma olanağı kazanmanızı sağlar. Kullanıcı açısından çok daha pratik ve hesaplı olan bu sistem sayesinde her zaman güncel altyapı kullanabilir ve verilerinizin işletimini çok daha hesaplı ve güvenli şekilde sağlayabilirsiniz.

Bulut Bilişim Nedir Örnekleri?

Bulut bilişim sistemleri bulut yazılım hizmetleri, bulut platform hizmetleri ve bulut uygulama hizmetleri olarak birbirinden ayrılır. En sık kullanılan bulut bilişim hizmetleri depolama uygulamalarıdır.

Bulut Bilişim Nasıl Çalışır?

BT sistemlerinde çalışma prensibi bulut bilişim sağlayıcılarının sunduğu hizmetlere göre değişiklik gösterir. Kullanıcılar bu hizmetlerden ihtiyaçlarına uygun olanları kullanır. Kullanıcılar, bulut bilişim sistemleri sayesinde alt yapı hizmetlerine, verilerine ve depolama alanlarına internet üzerinden kolayca erişebilir.

Bulut Yazılım Ne Demek?

Bulut yazılım temel olarak internet üzerinden ihtiyaç duyduğunuz hizmetlere erişmenizi sağlayan ortamlardır. Bu ortamlar yazılım hizmetleri, platform hizmetleri ve uygulama hizmetleri olarak birbirinden ayrılır.

Diğer Yazılar