Docker Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Uygulama geliştirme sırasında verilerin düzenli ve güvenli şekilde depolanabileceği bir ortama ihtiyaç duyulur. Bununla birlikte uygulamanın test edilebileceği uygun bir ortama da ihtiyaç vardır. Bu noktada devreye giren ortamlardan biri de Docker yazılımlarıdır. Açık kaynak bir konteynır uygulaması olan Docker; uygulama geliştirme ve test etme için gerekli olan kitaplıklar, sistem araçları, kodlar ve çalışma zamanı gibi araçların tamamını barındıran kullanımı kolay ve hesaplı bir ortamdır. Geliştirme ve üretim gibi alanlarda verimlilik ve güven sağlayan Docker aynı zamanda bulut sistemine geçişte de oldukça avantajlı ve kullanışlıdır. Docker; kurumsal sürüm ve topluluk sürümü olarak iki farklı sürüme sahiptir. Peki, Docker kullanımı için gerekli olan bileşenler nelerdir ve Docker’ın sağladığı avantajlar nasıl sıralanabilir? Konuyla ilgili ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz!
Docker Bileşenleri
Docker, kullanımı oldukça basit olan bir araçtır. Docker’ın sahip olduğu bileşenleri ve hizmet alanlarını tanımak; Docker kullanmak için gerekli olan bilgilerin büyük çoğunluğunu sağlayacaktır. Docker ile ilgili tanınması gereken ilk bileşen; Docker daemon’dur. Docker daemon, sanal makinelerin yaratılması ve kullanılması için gerekli olan sanal makine görüntüleyici yazılımlar olarak tanımlanan Hypervisor’lerin görevini görür. Bu bölümde işletim sisteminin sağladığı işlemler gerçekleştirilebilir. Docker CLI, Docker Daemon ile kullanıcı arasında iletişim kuran ekrandır. Docker’ın işlev gösterebilmesi için kilit rol oynayan bileşen ise Docker containerlarıdır. İşletim sistemi düzeyinde, hafif bir sanallaştırma sağlamak için kullanılan Docker kapsayıcısı ve diğer adıyla konteynırlar; sistem çekirdeği içinde birbirinden izole olarak çalıştırılan tüm süreçleri tanımlamak için de kullanılabilen bir terimdir. Docker engine, konteynarları derlemek ve çalıştırmak için kullanılan açık kaynaklı ana bilgisayar yazılımıdır. Docker image da Docker kullanmak isteyen kişiler tarafından tanınması gereken bileşenlerden biridir. Kapsayıcı oluşturmak için gerekli olan talimatları içeren yazılım koleksiyonu olan Docker görüntüleri, Dockerfile adı verilen bileşenlerin içinde tutulur. Açık kaynaklı bir ortam olan Docker, dolayısıyla açık erişime de sahiptir. Geliştiriciler, kullandıkları Docker imagelarını paylaşmak için Docker registry ortamından faydalanır. Kullandığınız imageları depolamak için kullanabileceğiniz Docker kayıt defteri, aynı zamanda konteyner oluşturmak için kullanabileceğiniz diğer imageları paylaşabileceğiniz ve indirebileceğiniz bir platform olarak da işlev gösterir. Bir diğer Docker bileşeni olan Docker compose ise birden fazla kapsayıcıya sahip olan Docker uygulamalarını tanımlamak için kullanılan terim olduğu gibi aynı zamanda bu uygulamaları çalıştırmak için de kullanılır. YAML dosyası kullanarak çalışan Docker compose sayesinde yapılandırılan ayarlar, tüm servisleri oluşturmak ve çalıştırmak için kullanılabilir.
Docker Çalışma Prensipleri
Docker, çalışmak için konteynırlardan faydalanır. Bu sayede kodlar, standardize olmuş şekilde çalışabilir. Konyernırlar, bir sunucunun işletim sistemini sanallaştırır. Bununla birlikte oluşturulan kodlar da konteynarlar içinde depolanır. Bu sayede geliştirme sürecinde daha hızlı ilerleme ve kolay hata tespiti sağlanmış olur. Docker, her sunucuya yüklenir. Bu sayede konteynarların oluşturulması, çalıştırılması ya da durdurulması için ihtiyaç duyulan basit komutların kaynağını oluşturur. Bununla birlikte Docker bulut hizmetleri de özellikle son yıllarda sıkça kullanılır. Kapsayıcı bulut hizmetleri, geliştirme ve operasyon işlemleri sırasında ihtiyaç duyulan araçların sağlanması için ortam oluşturur. Bununla birlikte tüm ekiplerin senkronizasyonunu sağlar.
Docker Kullanım Alanları
Docker, pratik kullanım özellikleri ve sağladığı avantajlar sebebiyle oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Docker’ın ilk kullanım alanı, ana bileşen olan kapsayıcıların bir hizmet olarak tanımlanmasıdır. Buna göre BT tarafından desteklenen güvenli bir ortamda uygulama ve yazılım geliştirip test etmeniz mümkün hale gelir. Docker’ın bir diğer kullanım alanı ise sürekli entegrasyon ve teslimdir. Bu kullanım alanı, ortamları standartlaştırmaya imkan tanır ve sürümler ile dil yığınları arasındaki problemleri ortadan kaldırarak teslimatları hızlandırır. Docker, veri işleme amacıyla da kullanılabilir. Docker, teknik uzmanlığı olmayan kullanıcılar tarafından bile kullanılabilecek veri paketlerini konteynerlar aracılığıyla hazırlamaya yarar. Bununla birlikte Docker, dağıtılmış uygulama mimarileri oluşturmak ve kullanmak gibi makro hizmet alanlarında da kullanılabilir.
Docker Avantajları
Docker uygulamaları, sunduğu hizmetler sayesinde birçok avantajı da beraberinde getirir. Docker’ın ilk avantajı, hızı ve pratikliğidir. Sanal makinelerin hantallığından sıyrılmış olan Docker, daha hızlı deployment sağlar. Bununla birlikte Docker fazlasıyla verimli bir platformdur. Daha az iş yüküyle daha fazla iş yapılmasını sağlayan Docker aynı zamanda standartlaştırılmış işlemler yürütmenize de olanak tanır. Dağıtım, sorun belirleme ve sorunların düzeltilmesi gibi adımlarda Docker avantaj sağlar. Aynı zamanda Docker, entegre edilebilir özelliği ile de öne çıkar. Birçok araca ve cloud sistemine uyum sağlayabilen ve onlarla birlikte çalışabilen Docker, farklı işletim sistemlerini desteklemesi ile de avantajlıdır. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra Docker, sağladığı tasarruf ile de oldukça avantajlıdır.
Docker Hakkında Sık Sorulan Sorular
Docker Nedir Ve Ne İçin Kullanılır?
Docker, uygulama geliştirme sürecinde BT destekli ve güvenli bir ortamda çalışabilmenizi sağlar. Yazılımların hızlı şekilde derlenmesine, kontrol edilmesine, test edilmesine ve sonrasında dağıtılmasına olanak tanıyan Docker; açık kaynaklı bir yazılım platformudur.
Docker Neden İhtiyaç Vardır?
Docker, konteynerları sayesinde uygulamaların aynı işletim sistemi üzerinde birbirinden izole şekilde çalıştırılabilmesine olanak tanır. Bu durum, geliştirme ve test aşamalarını çok daha hızlı ve güvenli hale getirmekle birlikte sunucu maliyetlerini ve iş yükünü de önemli ölçüde düşürür.
Docker Nedir Ve Nasıl Kullanılır?
Docker, açık kaynaklı bir yazılım platformudur. Bu platform sayesinde uygulama geliştirme ve test etme işlemleri daha hızlı ve pratik hale gelir. Aynı zamanda uygulama dağıtımı da kolaylaşır. Docker, konteynerlar aracılığıyla çalışır.
Docker Ücretli Mi?
Docker; kurumsal ve topluluk olmak üzere iki ayrı sürüme sahiptir. Kurumsal sürüm sunduğu destek paketleri sebebiyle ücretlidir ancak topluluk sürümü tüm kullanıcıların kullanımına açıktır. Bununla birlikte Docker kullanımı için kilit rol oynayan Docker Hub, kullanıcılara ücretsiz şekilde hizmet vermektedir.