Geleceğin Teknolojisi Bulut Depolama
Son yıllarda daha geniş bir alanda kullanılan bulut bilişim hizmetleri arasında yer alan bulut depolama hizmetleri bulut temelli uygulamalar arasında en pratik kullanım şekline ve en yüksek sayışa kullanıcıya sahip olan uygulamalardır. Bulut depolama nedir sorusunun cevabı ise alt yapı hizmetlerinin hizmet sağlayıcı tarafından sürekli güncellenmesi sayesinde güvenli veri depolama, yedekleme ve geri getirme imkanı tanıyan ortamlar şeklinde verilebilir.
Bulut Depolama Hakkında Genel Bilgiler
Bulut bilgi işlem modeli gelişen teknoloji sayesinde sektöre kazandırılan değerlerden biridir. Bu değerler arasında bulut veri tabanı depolama hizmetleri de yer alır. Depolama hizmeti veren bulut bilgi işlem sağlayıcısı tarafından kullanıcıya sunulan depolama, düzenleme, yedekleme, güncelleme hizmetlerini kapsayan bulut depolama işlemi özel ve genel olarak ayrılabilir. Özel bulut depolama sistemleri şirket içi veri depolama işlemlerini belirtirken genel depolama sistemleri ortak veri tabanlarını ifade eder. Bu iki sistemi birleştiren yapılara ise hibrit bulut depolama adı verilir. Ne ölçekte olursa olsun kullanıcıların verilerini pratik ve güvenli şekilde depolamasını sağlayan bulut depolama hizmetleri esnek, hızlı ve hesaplıdır.
Bulut Depolama Kullanım Alanları
Bulut depolama sağlayıcıları oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Genel amaçlı bir veri depolama alanı oluşturan bulut depolama sağlayıcıları aynı zamanda verileri analiz etme, işleme ve sınıflandırma hizmeti de verebilir. Kalıcı verileri depolamaya imkan tanıyan bulut depolama alanları aynı zamanda verileri güvende tutmaya, yedeklemeye ve gerekli olması durumunda geri çağırmaya da olanak tanır. Şirket içi iş uygulamalarını taşımak ya da farklı alanlara yönlendirmek için de kullanılabilen bulut depolama hizmetleri veri tabanlarını kontrol etmek ve global ölçekte operasyonlar gerçekleştirmek için de uygundur. Gerek depolama alanlarını gerekse depolama maliyetlerini ölçeklendirmeye olanak tanıyan bulut depolama sağlayıcıları iş yükünüze adapte olabilen verimlilik ve performanslarıyla her ölçekte avantaj sağlar.
Bulut Depolama Türleri
Bulut depolama türleri depolama alanı, erişim şekli ve dolayısıyla bulut sisteminin performansı bakımından birbirinden ayrılır. Nesne depolama yaygın şekilde kullanılır. Nesne depolama alanlarına mobil cihazlar, bilgisayarlar gibi internet üzerinden API çağırımı gerçekleştirebilen çeşitli cihazlar üzerinden erişilebilir. Bununla birlikte bu alanlara bulut sistemi üzerinde hali hazırda çalışmakta olan uygulamalar da erişebilir. Nesne depolamada bahsedilen nesnelerin tamamı soyuttur ve bu durum esnek bir depolama alanı kazanılmasını sağlar. Bulut depolama çeşitlerinden bir diğeri olan arşiv depolama, uzun süre saklanması gereken ancak nadiren erişilen verilerin depolamasında kullanılır. Nesne depolama sistemleri kimi verileri arşiv depolama alanına taşıyabilir. Bulut dosya depolama ise işletim sistemleri tarafından kullanılan bulut depolama tipidir. Verileri almak ve depolamak için tercih edilen bu sistemde veriler hiyerarşik olarak depolanır. Blok depolama sisteminde ise veriler bloklar halinde depolanır. Her bloğun kendi biricik tanımlayıcısı bulunur. Bu durum daha fazla yönetim işlemine sebep olurken performansı artırır ve maliyeti azaltır.
Bulut Depolama Çalışma Şekli
Farklı ölçeklerde kullanıcılar tarafından tercih edilen bulut depolama hizmetleriyle ilgili en sık sorulan sorulardan biri de bulut depolama nasıl çalışır sorusudur. Bulut depolama hizmet sağlayıcıları dünyanın her yerinde çeşitli veri merkezleri bulundurur ve müşterilerin verileri özelliklerine, büyüklüklerine ve depolama modellerine göre ayrılarak buralarda depolanır. Müşteriler internet üzerinden bu verilere erişebilir ve ihtiyaç duydukları işlemleri gerçekleştirebilir. Bununla birlikte altyapıları güncellemek, verilerin tasnifini ve güvenliğini sağlamak gibi sorumluluklar bulut depolama hizmet sağlayıcısına aittir.
Bulut Depolamanın Sağladığı Avantajlar
Her ölçekte kullanıcı tarafından tercih edilen bulut depolama hizmetleri sahip oldukları özelliklerle ve sundukları hizmetlerle öne çıkar. Bulut depolama avantajları birkaç başlık altında sıralanabilir. Bu başlıklardan ilki ölçeklendirilebilir olmadır. Kullanıcılar, ihtiyaçları doğrultusunda ihtiyaç duydukları depolama ortamını ve depolama tipini seçebilir. Ölçeklendirme aynı zamanda bir diğer avantaj olan tasarrufu da beraberinde getirir. Kullanıcılar, ihtiyaç duydukları depolama alanları ve performanslara göre özelleştirilmiş bir ödeme tarifesi edinir. Bu sebeple bulut depolama maliyeti diğer seçeneklere göre oldukça hesaplıdır. Bununla birlikte bulut depolama alanları dayanıklı ve güvenlidir. Bu sayede depolama, yedekleme ve geri getirme işlemlerinde kullanılabilirler. İnternetin bulunduğu her ortamda erişilebilir olmaları sayesinde bulut depolama sistemleri kolay kullanılabilir.
Bulut Depolama Hakkında Sık Sorulan Sorular
Bulut Depolama Nedir Ne İşe Yarar?
Bulut depolama sistemleri çeşitli verilerin internet üzerinden kolayca erişilebilecek şekilde çeşitli ortamlarda depolanmasına, düzenlenmesine, yedeklenmesine ve güncellenmesine verilen addır. Bulut depolama sistemleri sayesinde kuruluşların veri depolama ve güncelleme maliyetleri azalır ve aynı zamanda bu verilere erişim kolaylaşır.
Bulut Nedir Nasıl Kullanılır?
Bulut sistemi, sunucu olarak da adlandırılan bulut hizmet sağlayıcılar tarafından sunulan depolama alanlarıdır. Bulut sistemlerini kullanmak için sunucuya kayıt olmak gerekir.
Bulut Depolama Güvenilir Mi?
Bulut depolama sistemleri uzun yıllardır her ölçekten kullanıcıya hizmet vermektedir. Bulut depolama sistemleri özel ve genel ölçeklerde şifrelenerek korunur. Aynı zamanda bulut depolama sistemleri üzerinde depolanan veriler sürekli olarak güncellenir ve yedeklenir. Bu sayede veriler güvende tutulabilir ve ihtiyaç anında geri çağırılabilir.
Bulut Hesabı Nasıl Açılır?
Bulut hizmet sağlayıcıları çeşitli ölçeklerde kullanılabilir. İnternete bağlanabilen cihazlarınız üzerinden herhangi bir bulur hizmet sağlayıcıya erişerek hesabınızı oluşturabilirsiniz. Bulut hizmet sağlayıcının kullanım şartlarına göre farklı ebatlarda çeşitli ölçeklerde dosyaları depolayabilir, güncelleyebilir, yedekleyebilir ve kullanım şeklinize göre ücretlendirmeye tabi tutulabilirsiniz.