Platform Hizmeti PaaS’ı Yakından Tanıyın
SaaS ile karıştırılmaması gereken PaaS, hem şirket içinde hem de bulutta çağdaş uygulamaların ve verilerin oluşturulmasına ve yönetilmesine olanak sağlayan bir bulut hizmetleri grubudur. PaaS, bulutta altyapı ve ara yazılım bileşenleri sağlayarak, geliştiricilerin ve BT yöneticilerinin mobil ve web uygulamaları oluşturmasına ve denetlemesine olanak tanır. PaaS, uygulamalarda yeni özellikler geliştirmek için kullanılabilen programlama dilleri için önceden oluşturulmuş bileşenlerle birlikte geldiği için üretkenliği artırmak için yararlı bir araçtır. Bu bileşenler, diğerlerinin yanı sıra yapay zeka, sohbet robotları, blok zinciri ve IoT gibi gelişmiş teknolojileri içerir. Ayrıca PaaS, bulut yerel hizmetleri, Kubernetes, Docker, konteyner motorları ve daha fazlası gibi bir uygulama geliştirme araçları paketi sağlar. PaaS yalnızca geliştiricilere yardım sağlamakla kalmaz, aynı zamanda BT yöneticileri, analistler ve son kullanıcılar gibi diğer profesyoneller için çeşitli işlevler ve kaynaklar sunar. Bunlar, verileri, veri tabanlarını ve içeriği yönetme, büyük verileri analiz etme, bulut güvenliğini sağlama ve sistemleri yönetme özelliklerini içerir Enterprise PaaS, net fiyatlandırma, eksiksiz kullanım, anında ölçeklenebilirlik, durum kurtarma ve kolaylaştırılmış yönetim için kullanıcı dostu kontrol panelleri gibi bulut bilgi işlemin temel avantajlarını sunar. Bu faydalar, işletmelerin çeşitli iş hedeflerine ulaşmasını sağlar. PaaS, BT operasyonlarında standardizasyon ve otomasyon uygulamak, süreçleri basitleştirebilir ve optimize edebilir, aynı zamanda hazır çözümlerin kullanımı yoluyla daha hızlı iş inovasyonunu kolaylaştırır. Bu yaklaşım aynı zamanda operasyonlar, güvenlik ve denetimlerle ilgili potansiyel riskleri en aza indirebilir.
PaaS’ın Genel Tanımı ve Özellikleri
PaaS’ın genel bir tanımını yapmak için öncelikle açılımından başlamak gerekir. Platform as a Service, yani Hizmet Olarak Platform anlamına gelen PaaS, genellikle uygulama geliştirme veya barındırmak için gerekli olan bazı yazılım ve donanım araçlarının üçüncü taraf bir bulut hizmet sağlayıcısı tarafından müşterilere internet üzerinden sunduğu bir bulut hizmeti sunumu modelidir. PaaS, bellek, depolama, veri tabanı ve bilgi işlem gibi birçok hayati hizmeti bulut üzerinden sunmaktadır. PaaS’ın kullanıcılarına sağladığı üst düzey özelliklerin arasında yapay zeka, blok zinciri, sohbet robotları ve Nesnelerin İnterneti (IoT) bulunmaktadır.
PaaS Bileşenleri
PaaS hizmetinin nasıl çalıştığını anlamak için öncelikle bileşenlerine bakmak faydalıdır. Aşağıda sizler için PaaS sisteminin en önemli bileşenlerini sıraladık. Geliştirme Araçları: Bir PaaS'ın kritik unsurlarından biri, sağladığı geliştirme araçları setidir. Bu araçlar, yazılım geliştiricilerin kod yazmak, test etmek, dağıtmak, hata ayıklamak ve yönetmek için ihtiyaç duyduğu her şeyi kapsar. Ara Uygulama Yazılımı (Middleware): Ara yazılım, son kullanıcılar ile kullandıkları yazılım arasındaki etkileşimi kolaylaştırmak için perde arkasında çalışan yazılımları ifade eder. Uygulamaların, fare veya klavye kullanılarak yapılan tıklamalar gibi kullanıcı girdilerini yorumlayabilmesini ve bunlara yanıt verebilmesini sağlamaktan sorumludur. Esasen ara yazılım, kullanıcı ile yazılım arasında bir köprü görevi görerek sorunsuz ve verimli bir kullanıcı deneyimi sağlar. İşletim Sistemleri: PaaS, geliştiricilere çalışmaları için ihtiyaç duydukları çeşitli işletim sistemlerini, en güncel sürümü kullanma veya güvenlik yamalarını yönetme endişesi olmadan sunar. Bu onlara, sistem bakımının neden olduğu herhangi bir dikkat dağıtma veya kesinti olmaksızın geliştirme görevlerine odaklanma kolaylığı sağlar. PaaS, geliştiricilerin yazılım altyapılarını yönetme ve sürdürme ihtiyacını ortadan kaldırarak, yenilikçi ve yüksek kaliteli yazılım uygulamaları oluşturmaya daha fazla zaman ve kaynak ayırmalarını sağlar. Ek olarak, uygulamaların güvenlik açıklarını veya güvenlik risklerini önlemek için sürekli güncellenen istikrarlı ve güvenli bir platformda devreye alınmasını sağlar. Özetle PaaS, geliştiricilerin güvenebilecekleri güvenilir ve verimli bir altyapı sağlayarak geliştirme sürecini kolaylaştırır, böylece onların temel yetkinliklerine odaklanmalarına ve müşterilerine değerli çözümler sunmalarına olanak tanır. Veri Tabanı Yönetimi: PaaS, geliştiricilere uygulamalarının sorunsuz çalışması için gerekli olan veri tabanlarını geliştirme, yönetme ve alma yeteneği sağlar. Altyapı: PaaS, geliştiricilere uygulamalarının sorunsuz çalışması için gerekli olan veri tabanlarını geliştirme, yönetme ve alma yeteneği sağlar.
PaaS Çalışma Şekli
PaaS, bir işletmenin tüm BT altyapısını değiştirmek için tasarlanmamıştır; bunun yerine, kritik hizmetleri daha düşük başlangıç maliyetleri ve daha hızlı dağıtım süreci ile sağlamak için tasarlanmıştır PaaS teklifleri, yazılım geliştirmeye yöneliktir ve kullanıcılara hesaplama becerileri ve veri depolama seçeneği gibi kaynakların yanı sıra metin düzenleme ve test etme araçları sunar. Bu ürünler, dünyanın farklı yerlerinde bulunan ekip üyeleri arasında iş birliğini sağlamak ve aynı geliştirme ortamına erişmelerini sağlamak için tasarlanmıştır. PaaS sağlayıcıları genellikle kullandıkça öde fiyatlandırma stratejisini benimser, ancak kullanım ücretlerinin hesaplanma şekli sağlayıcıya göre değişebilir. Bazıları sunucu sayısına, hıza ve kullanılan genel bant genişliğine göre ücret alabilirken, diğerlerinin farklı yöntemleri olabilir. Bir PaaS aboneliğinin maliyeti düşünüldüğünde, birkaç önemli faktör devreye girer. Bunlar, bilgi işlem örneklerinin kullanımını, platformda ihtiyaç duyulan veri depolama miktarını ve kullanıcının uygulamaları tarafından oluşturulan giden trafiğin düzeyini içerir. Bu faktörler genellikle aboneliğin nihai fiyatını belirlemek için dikkate alınır.
PaaS Türleri
Sizin kuruluşunuz, geliştirdiğiniz uygulama, şirketiniz veya üzerinde çalıştığınız projeniz için hangi PaaS sisteminin daha uygun ve kullanışlı olduğunu görmek istiyorsanız öncelikle PaaS türlerine bakmanız gerekmektedir. Aşağıda sizler için PaaS türlerini detaylıca inceledik. Public PaaS: Public PaaS, birden fazla işletmenin abone olabileceği ve birlikte kullanabileceği bir hizmettir. Her işletmenin kendi hesabı olsa da hepsi aynı sunucularda depolanan aynı bulut kaynaklarını paylaşır. Bu tür PaaS, işletmelere sınırsız bilgi işlem gücü sağlar. Private PaaS: Private PaaS, bir işletmenin bulutun herkesin erişebileceği genel kaynaklardan ayrılmış ve güvenli hale getirilmiş belirlenmiş bir bölümünü kullandığı bir tür bulut bilgi işlemdir. Özel bir buluta benzer şekilde, bu yaklaşım, veri güvenliğini artırmak için şirketin kendi sunucularının ve altyapısının kullanılmasını içerir. Hibrit PaaS: İşletmeler, Public PaaS ve Private PaaS'ın bir kombinasyonunu kullanarak hangi kaynakların Private PaaS içinde güvende tutulması gerektiğini ve hangilerine Public PaaS aracılığıyla erişilebileceğini belirlemelerine olanak tanır. Communications PaaS: Communications PaaS, geliştiricilerin sıfırdan gerçek zamanlı bir iletişim altyapısı oluşturmak zorunda kalmadan ses, video ve mesajlaşma özelliklerini uygulamalarına sorunsuz bir şekilde entegre etmelerini sağlayan bir platformdur. Geliştiricilere, uygulamalarına iletişim yetenekleri eklemelerine yardımcı olmak için örnek kod kitaplıkları, önceden var olan uygulamalar ve API'ler sağlar. Mobil PaaS: Mobil PaaS, geliştiricilere mobil uygulamalar oluşturmalarında yardımcı olmak için geniş bir hizmet yelpazesi sunan bir platformdur. Bu hizmetler, iOS ve Android gibi popüler mobil işletim sistemleri için özel olarak tasarlanmış yazılım geliştirme kitleri (SDK'ler) gibi çeşitli araçları kapsayabilir. Open PaaS: Open PaaS, açık standartları kullanan ve tümü açık kaynak olan yaygın olarak kullanılan ücretsiz yazılımları içeren bir projedir.
PaaS Kullanım Alanları
PaaS sistemi ile çalışmak için ayrıntılı bir sistem yönetim bilgisine gerek yoktur. PaaS birden fazla kullanıcı tarafından erişilebilir ve son düzeyde ölçeklendirilebilen bir sistemdir. Sanallaştırma teknolojisi üzerinde inşa edildiği için PaaS genelde maliyeti ve zaman zaman donanım yönetimini ortadan kaldırır. Bu özellikler PaaS sisteminin kullanım alanlarını arttırmaktadır. Sizler için aşağıda PaaS sisteminin kullanım alanlarını özetledik. Uygulama Geliştirme: Muhtemelen PaaS için en çok bilinen kullanım durumu uygulama geliştirmedir. PaaS, geliştiricilerin dahili veya harici kullanıcılar için bulut uygulamaları oluşturmak için kullanabilecekleri eksiksiz bir çerçeve sağlar. PaaS genellikle, sınırlı veya hiç kodlama deneyimi olmayanların etkili yazılım programları oluşturmak için önceden oluşturulmuş bileşenleri bir araya getirebildiği, kodsuz veya az kodlu bir geliştirme çözümü olarak sunulur. Proses Otomasyonu: PaaS çözümleri, işletmelerin tüm iş süreçlerini otomatikleştirmesine izin vererek uygulama geliştirmeden daha fazlasını sunar. Bu, işletmelerin kapsamlı kodlama becerilerine ihtiyaç duymadan onay, bildirim ve kayıt süreçlerini kolaylaştırabilecekleri anlamına gelir. PaaS çözümleri, kuruluşun özel ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarlanmış dijital iş akışları oluşturmaya yardımcı olabilir. Analitik: İşletmeler, bir PaaS platformu kullanarak verileri hakkında daha kapsamlı bir anlayış elde edebilir. Bu, kalıpları tanıma, daha kesin tahminler yapma ve operasyonları hakkında bilinçli kararlar verme becerisini içerir. Platformun entegre analitik araçları, hiçbir kritik verinin gözden kaçmamasını, herhangi bir verimsizliğin tespit edilmesini ve iyileştirmeye yönelik tüm olanaklardan yararlanılmasını garanti eder.
PaaS Hizmeti Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
PaaS hizmetinin sunduğu geniş olanaklara ve sayısız avantaja rağmen elbette bazı senaryolarda PaaS sistemini kullanmanız işlerinizi gereğinden fazla zorlaştırabilir. Bu senaryoları gelin birlikte inceleyelim. Bazı bulut sağlayıcılarına kıyasla daha az güvenlik kontrolü. Katı güvenlik standartlarına sahip işletmeler, bazı bulut sağlayıcılarının gereksinimleri karşılayamadığını görebilir. Bununla birlikte, çoğu bulut sağlayıcısı hizmet verdikleri işletmelerden daha katı ve daha etkili güvenlik önlemleri kullanır. Zor altyapı uyumu. Bulut hizmetlerinin etkinliği, büyük ölçüde bir kuruluşun mevcut altyapısıyla sorunsuz bir şekilde entegre olma yeteneklerine bağlıdır. Ancak, eski sistemlerin varlığı ve işletmelerin benimseyebileceği çeşitli BT altyapısı tasarımları nedeniyle bu her zaman mümkün değildir. Altyapıyla uyumluluğu sağlamak için gerekli değişiklikleri yapma maliyeti son derece yüksek olabilir ve bu da bazı işletmelerin bulut hizmetlerini benimsemesini zorlaştırır. Beklenmeyen arıza süresi. Üçüncü taraf sağlayıcılar, hizmetlerine erişimi kesintiye uğratabilecek elektrik kesintilerine, bakım sorunlarına, siber saldırılara ve diğer acil durumlara karşı savunmasızdır. Bu tedarikçilere güvenen şirketler, önemli araçlara erişilemez hale geldiğinden ciddi hasara neden olabilecek beklenmedik kesinti süreleri üzerinde sınırlı kontrole sahiptir.
PaaS Hakkında Sık Sorulan Sorular
PaaS Nedir Örnek? PaaS bir üçüncü parti bulut hizmetidir. PaaS hizmetlerine verilebilecek en popüler örnek Kinsta olacaktır. PaaS Açılımı Nedir? PaaS sisteminin açılımı Platform as a Service yani Hizmet Olarak Platform’dur. PaaS ve SaaS Arasındaki Fark Nedir? PaaS internette bulunan araçlar ve platformlar sağlar. SaaS yazılımlarınızın internet üzerinden üçüncü partilere erişilebilir olmasını sağlar. IaaS Nedir Örnek? IaaS hizmetleri bir işletim sistemini internet üzerinden üçüncü partilere sağlamanıza yaramaktadır. IaaS hizmetlerine örnek oalrak Amazon ECS örnek verilebilir.