Günümüzde hemen hemen tüm sektörlerde yazılım alanının önem kazanmasıyla birlikte farklı amaçlar için kullanılabilen, çeşitli konularda özelleşmiş bazı programlama dilleri de ortaya çıkmaya başlamıştır. Kullanım alanı spesifik olsa da her geçen gün daha geniş çevrelerce kabul gören R yazılım dili de, bu programlama dillerine örnek gösterilebilir. R programlama dili nedir sorusuna cevap olarak bu yazılım dilinin özellikle istatiksel hesaplamalar ve veri görselleştirme, veri analizi, veri madenciliği ve makine öğrenmesi gibi alanlarda kullanılan bir programlama ve grafikleme dili olduğu söylenebilir. R programlama dili özelliklerine bakılacak olursa bu dilin veri çerçeveleri, matrisler ve vektörler gibi bazı veri yapılarına sahip olduğu görülür. Aynı zamanda R programlama dili açık kaynak kod yapısına sahiptir. Özellikle istatistik ve veri bilimi alanlarında uzmanlaşan kişiler tarafından kullanılan ve öğrenmesi kolay olması sebebiyle her geçen gün daha yaygın bir kullanım alanı kazanan R programlama dili hangi programla yazılır merak ediyorsanız, bunun cevabı RStudio olacaktır. R yazılım dili metin tabanlı bir dildir. Bu sebeple metin tabanlı bir ortamda yazılması ve çalıştırılması gerekir. RStudio, R yazılım dili için entegre bir geliştirme ortamı sağlaması ve yazılımcıların bu dille ilgili özellikleri daha rahat yönetmelerine imkan sağlaması sebebiyle popüler bir programdır. Bununla birlikte Visual Studio for R ve Eclipse de R yazılım dilinin çalıştırılabileceği diğer platformlar arasında sayılabilir. Peki, birçok araç sunan R programlama dili ne işe yarar? Hayatı kolaylaştıran çözümler sunan ve yeni nesil bir yazılım dili olan R programlama dili nasıl öğrenilir? Bu konuya dair merak ettiğiniz tüm noktaları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz!

R Programlama Dilinin Ortaya Çıkışı

R programlama dili ne demek daha detaylı bir perspektiften bakabilmek için bu programlama dilinin ortaya çıkış sürecini incelemek gerekir. R programlama dili 1993 yılında Yeni Zelanda’da bulunan Auckland Üniversitesi’nde görev yapan istatistikçi profesör Ross Ihaka ve istatistikçi Robert Gentleman tarafından geliştirilmiştir. Her iki geliştiricisinin de isminin baş harfi olan “R” ile isimlendirilen bu yazılım dili, Bell Laboratuvarı tarafından geliştirilen ve bir başka programlama dili olan “S yazılım dili”nden esinlenilerek oluşturulmuştur. Açık kaynaklı bir yazılım dili olması sebebiyle kullanıcıların geliştirmelerine de açık olan bu dil; istatistiki hesaplamalar, veri analizi ve grafik analizi gibi amaçlarla kullanılır. Günümüzde “R Core Development Team” adlı bir ekip tarafından geliştirilmeye devam eden R yazılım dili, kullanıcılarına yaklaşık olarak 12.000 paket sunmaktadır.

R Programlama Kullanım Alanları

R programlama dili ile neler yapılabilir sorusuna cevaben bu yazılım dilinin doğrusal ve doğrusal olmayan modelleme, grafik çizimi ve analizi, kümeleme, sınıflandırma, zaman serileri analizi ve klasik istatistik testleri gibi birçok alanda kullanılabildiği söylenebilir. R programlama dilinin öne çıkan kullanım alanları arasında makine öğrenmesi, büyük veri analizi ve biyoinformatik de yer alır. Aynı zamanda R yazılım dili metin madenciliği ve raporlama alanlarında da tercih edilebilir. Eğitim alanında özellikle akademik araştırmalarda; sağlık alanında korele verilerin işlenmesinde; finans alanında piyasa ve risk analizi, portföy yönetimi gibi işlemlerde ve e-ticaret alanında faydalı olan R programlama dili yalnızca istatistiki veriler ve grafiklerle ilgilenen alanlarda kullanım için uygun olan bir yazılım dili değildir, aynı zamanda global ölçekli şirketlerde çeşitli faaliyetlerde de bu yazılım dilinden faydalanılabilir. Dünya çapında en yaygın kullanılan arama motoru olan Google; arama sonuçlarını iyileştirmek ve daha iyi arama önerileri sunmak için R dilini kullanır. Bununla birlikte Google, ekonomik etkinliklerini yönetmek için de R programlama diline güvenir. Kullanıcıların tercihlerini ve ekonomik etkinliklerini tahmin ederek çevrimiçi reklam verimliliğini artırmak ve reklam kampanyalarının yatırım gelirini hesaplamak için de R yazılım dili tercih edilir. Sosyal medya devleri olan Twitter ve Facebook, R dilini semantik kümeleme yapma ve veri görselleştirme amacıyla kullanır. Bununla birlikte kullanıcı deneyimiyle alakalı konularda da R programlama dilinin kullanıldığı görülür. Buna göre kullanıcıların etkileşimlerini tahmin etmek ve kullanıcı deneyimini görüntülemek için de bu uygulamalarda R programlama dilinden faydalanılır. Microsoft ise R dilini makine öğrenmesiyle alakalı projesi olan “Azure Machine Learning” bağlantılı ürünlerinde istatiksel motor görevinde kullanırken aynı zamanda Xbox ürününün eşleştirme hizmetinde de tercih eder. Sektörde her geçen gün daha büyük pay sahibi haline gelen Amazon da müşterilerine alakalı ürün önerilerini geliştirmek amacıyla incelediği veri analizlerinde R yazılım dilinden faydalanır.

Python ve R Arasındaki Farklılar

Henüz yaygınlaşmakta olan R yazılım dili ile yazılımcılar tarafından sıklıkla tercih edilen Python yazılım dili arasındaki farklar, merak edilen konular arasında yer alır. Her iki yazılım dili de veri bilimi ve istatistik alanında kullanılsa da ikisi arasında bazı belirgin farklar bulunur. Python genel amaçlı bir yazılım dilidir. Veri bilimi, web geliştirme ve yapay zeka gibi birçok alanda kullanılabilen Python, özellikle derin öğrenmede faydalıdır. Bir görevi yerine getirmek için genellikle birkaç ana alternatif paketi sunan Python, yaygın şekilde uygulama geliştirme amacıyla kullanılır. Karmaşık kütüphaneleri sebebiyle yeni başlayanlar için zorlayıcı olabilen ya da öğrenme sürecinde zorluk oluşturabilen Python, buna rağmen çok daha popüler bir yazılım dilidir. Python ile çalışmak isteyen kişiler genellikle PyCharm, Spyder, Thonny ve Ipython gibi platformlar kullanır. R yazılım dili ise genel amaçlı bir yazılım dili değildir. R programlama dili ile temel istatistikler ve raporlama işlemleri kolayca gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda bu yazılım dili istatistiksel analizler ve grafikleme alanlarında da kullanılabilir. Büyük veri setleriyle gerçekleştirilen karmaşık matematiksel hesaplamaları yapmak ve istatistiki testleri kullanmayı kolaylaştırmak açısından R yazılım dili idealdir. Bu işlevlerinin yanı sıra R yazılım dilinin öne çıkan kullanım alanı ise veri görselleştirmesidir. Tek bir görevi gerçekleştirmek için kimi zaman yüzlerce farklı paket sunabilen R yazılım dili, kullanımı kolay kütüphaneleri ile de öne çıkar, buna rağmen henüz Python kadar popüler bir dil olamamıştır. R yazılım diliyle çalışmak isteyen kişiler, R Studio, Visual Studio R ve Eclipse gibi platformları kullanır.

R Programlama Dilinin Avantajları ve Dezavantajları

Tüm yazılım dillerinde olduğu gibi R yazılım dilinin de kendine has bazı avantajları ve dezavantajları bulunur. R dilinin avantajları arasında gelişmiş analiz ve görselleştirme araçlarına sahip olması, geniş istatistiksel kütüphaneler sunması ve büyük veri setleriyle çalışmaya uygun yeteneklere sahip olması sayılabilir. Ayrıca R yazılım dili ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım dili olmasıyla da öne çıkar. Farklı işletim sistemlerinde kolayca çalıştırılabilen R yazılım dili, bu özelliği sayesinde taşınabilirdir. Ancak genel amaçlı kullanılamıyor olması ve bazı spesifik programlar dışında kolayca çalıştırılamaması R programlama dilinin dezavantajları arasında gösterilebilir. R yazılım dili kullanıp kullanmamaya karar verme sürecinde olan kişilerin “R programlama dili işe yarar mı?” sorusunu yöneltmesi oldukça doğaldır. Özellikle matematiksel işlemler, grafikler ve görselleştirilmiş veriler gibi setlerle çalışan ve istatistiksel bazı hesaplamalar yapması gereken kişiler için R programlama dili büyük avantaj sağlayacaktır çünkü bu yazılım dili karmaşık ve büyük veri setlerini kolayca düzenleyip işlemeye olanak tanır. Bu sebeple R programlama dilinin avantajlı ve pratik bir yazılım dili olduğu söylenebilir.

Kimler R Programlama Dili Öğrenmelidir?

R program dili öğrenerek görevlerini çok daha pratik şekilde gerçekleştirebilecek meslek grupları arasında veri bilimciler, istatistikçiler, araştırmacılar ve endüstri profesyonelleri yer alır. Özellikle akademi ve finans alanında yaygın şekilde kullanılan ve kabul gören R programlama dili, analistler ve veri mühendisleri tarafından da öğrenilmesi önerilen yazılım dillerinden biridir. R programlama dili, dikey öğrenme eğrisine sahiptir. Buna rağmen kolay kullanılabilen geniş kütüphaneleri sayesinde zevkli bir öğrenme süreci sunar ve açık kaynak olması sebebiyle geliştirmeye her zaman açıktır. R programlama dilini öğrenmek için RStudio üzerinde denemeler yapmak, interaktif eğitim platformlarından faydalanmak, çevrimiçi kaynakları taramak gibi yöntemlere başvurulabilir.

R Programlama Dili Hakkında Sık Sorulan Sorular

R Dili Mi Python Mu?

R yazılım dili ve Pyhton birbirinden farklı kullanım alanlarına sahiptir. Daha genel işleve sahip olan ve sıfırdan yaratım gerektiren projelerde Python kullanımı önerilirken analiz ve görselleştirme işlemleri için, özellikle büyük veri setleri içeren ve istatistik bilgisi gerektiren projelerde R yazılım dili daha pratik olacaktır.

R Programlama Dili Nedir Ne İşe Yarar?

R programlama dili 1930lu yıllarda iki istatistikçi tarafından geliştirilen ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım dilidir. Özellikle büyük veri setleriyle çalışmak, verileri analiz etmek ve görselleştirmek, istatistiksel testler yapmak gibi amaçlarla kullanılan R programlama dili finanstan sağlığa, eğitimden e-ticarete kadar geniş bir yelpazede hizmet gösterir.

R Dili İle Neler Yapılır?

R programlama dilinin temel kullanım alanı istatistiksel analizler yapmak ve veri setlerini düzenlemektir. Bu bağlamda istatistiksel testler yapmak, regresyon ve varyans analizi yapmak gibi alanlarda R dili kullanılabilir. R yazılım dilinin güçlü grafikleme yetenekleri sayesinde veri setleri görselleştirilebilir. Bu yazılım dilinin sahip olduğu paketler sayesinde büyük ve karmaşık veri gruplarında sınıflandırma ve analiz işlemleri mümkün hale gelir. Aynı zamanda metin madenciliği ve doğal dil işleme uygulamaları da R yazılım diliyle kolayca çalışılabilecek alanlardır. Finans alanında piyasa analizi, portföy yönetimi ve risk analizi gibi işlemler için kullanılabilen R programlama dili aynı zamanda analiz sonuçlarını raporlama alanında da fayda sağlar.

R Programlama Dili Zor Mu?

R programlama dili kullanıcı dostu arayüzü ile öne çıkan RStudio üzerinden çalıştırıldığı ve geniş bir kütüphaneye sahip olduğu için kullanması kolay olan bir yazılım dilidir ancak bu programlama dilinin öğrenme süreci dikey eğride ilerlediğinden dolayı bu süreç deneyimsiz kişiler için zorlu geçebilir.

Diğer Yazılar