Sanal Makine Teknolojisi ve Avantajları
Teknolojik aletleriniz üzerinden verdiğiniz komutların nasıl anlaşıldığını, işlendiğini ve beklenen sonucu sağladığını hiç düşündünüz mü? Bu işlemleri gerçekleştiren birimler, işletim sistemleri olarak bilinir. İşletim sistemleri, bilgisayarların donanımlarında çalıştıklarından dolayı “ana bilgisayar” olarak adlandırılır ancak kimi zaman ana bilgisayarlar yerine başka ajanlar kullanılması gerekebilir. Bu noktada devreye sanal makineler girer. Bilgisayarın sabit sürücüsünde yer alan bir “sanal” sabit sürücüde işlev gösteren sanal makineler, bilgisayar ve işletim sistemi arasında bir perde vazifesi görür. Açılımı “virtual machines” olan sanal makineler işte kısaca bu şekilde tanımlanabilir. Kendine ait bir işletim sistemi, depolama alanı ve ağı bulunan kodlar şeklinde açıklanabilen sanal makineler, işletim sistemlerini korumak, yeni geliştirme ortamları oluşturmak ve çeşitli geliştirmeleri deneyimlemek için kullanılır. Bu kullanımın mümkün olması için sanallaştırma işlemi gerçekleştirilmelidir. Sanallaştırma işlemi, yerel donanımda bir yazılım gibi çalışır ancak aslında bir konak vazifesi görür.
Sanal Makine Kullanım Alanları
Sanal makinelerin kullanım alanları oldukça çeşitlidir. Verileri ve uygulamaları düzenlemek ve depolamak için bulut sistemlerine dağıtan sanal makineler; bundan çok daha fazlasını da yapabilir. Özellikle işletim sistemleri üzerinde etkili olan sanal makineler beta sürümler de dahil olmak üzere yeni işletim sistemlerini deneyebilir ve çeşitli yazılımları ya da uygulamaları başlangıçta kullanılmak üzere tasarlanmadıkları işletim sistemlerinde kullanıma uygun hale getirebilir. Eski bir işletim sistemini geri yüklemeye imkan tanıyan sanal makineler aynı zamanda eski uygulamaları da çalıştırabilir. Mevcut işletim sisteminizi ve verilerinizi yedeklemek için kullanabileceğiniz sanal makineler aynı zamanda virüs bulaşmış verilere erişmek ve onları kurtarmak için de tercih edilebilir. Bununla birlikte sanal makineler sayesinde geliştiriciler, fikirlerini geliştirmek için gerekli ortamı kazanabilir ve senaryolarını test etmek için bir ortam oluşturabilir.
Sanal Makine Çalışma Şekli
Sanal makineler en temel haliyle bilgisayarlar ve işletim sistemleri arasında bir köprü olarak tanımlanabilir ve sanal makinelerin çalışma prensibi de bu tanıma dayanır. Bilgisayar donanımından ayrılmış bir katmanda bilgisayarın “sanal” bir kopyasını çalıştırmaya yarayan sanal makineler bu işlemi “sanallaştırma” adı verilen bir metotla mümkün kılar. Sanal makineler aslında işletim sisteminde yer alan bir pencerede işlem göreviyle çalıştırılır ancak sanal makineler doğrudan işletim sistemine ve bilgisayara bağlı değildir. Bu sayede bilgisayarın tüm işlevlerine sahip ayrı bir bilgisayar oluşturur.
Sanallaştırma Türleri
Geliştiricilerin yeni girişimlerini gerçekleştirebilmesi, bunları deneyimleyebilmesi gibi ihtiyaçlar sonucunda daha pratik ve hesaplı bir çözüm oluşturan sanal makineler, sanallaştırma metoduyla çalışır. Bu bağlamda çeşitli ihtiyaçları karşılamaya yönelik şekilde kullanılabilen farklı sanallaştırma türleri bulunur. Ele alınabilecek ilk sanallaştırma türü, donanım sanallaştırmadır. Donanım sanallaştırmada bilgisayarların ve işletim sistemlerinin donanımları sanallaştırılır ve bu sayede birincil sunucu oluşturulur. Bir diğer sanallaştırma türü olan yazılım sanallaştırma donanım birimleri de dahil olmak üzere birden fazla konuk işletim sisteminin yanı sanal makinenin ana bilgisayarın fiziksel makinesinde çalışmasına izin veren bir bilgisayar sistemi oluşturmak amacıyla kullanılır. Depolama sanallaştırma sanal depolama alanları yaratarak hız artırmaya ve performans geliştirmeye imkan tanır. Bunun için fiziksel depolama cihazıyla sanal depolama birimlerini entegre eder. Bir diğer sanallaştırma türü olan ağ sanallaştırmada sanal makine aracılığıyla fiziksel ağ altyapısından tamamen ayrılmış ve dağıtılmış bir sistem kümesi içinde bulut sanal ağ yapısı oluşturulur. Bu sayede bant genişliği artırılabilir ve cihazlara ya da sunuculara gerçek zamanlı kaynak sağlanabilir. Masaüstü sanallaştırma en sık kullanılan sanallaştırma tipi olarak tanımlanabilir. Masaüstüne uzaktan erişim hizmetini mümkün kılan masaüstü sanallaştırma, masaüstü ortamını fiziksel cihazdan ayırarak sanal ortamda kopyalar.
Sanal Makine Avantajları
Sanal makinelerin bu kadar önemli olmasının en temel sebebi sağladıkları avantajlardır. Sanal makinelerin ilk avantajı çevik kullanım şekilleri ve sağladıkları hızdır. Sanal makineler, hızlı şekilde kullanıma hazır hale getirilebilir. Geliştiriciler için yeni bir ortam kurmaya kıyasla daha pratik bir yöntem olan sanal makine kullanımı aynı zamanda oldukça tasarrufludur. Tek bir altyapı ile birden çok sanal altyapı çalıştırma imkanı sunan sanal makineler birden fazla sunucuya yatırım yapma ihtiyacını ortadan kaldırarak maddi tasarruf sağlar. Bununla birlikte birden fazla sunucuyu korumaya çalışmanıza gerek kalmaması sayesinde pratik bir kullanım özelliği de sunar. Sanal makineler, kolay taşınabilir olmaları sebebiyle tam anlamıyla bir joker elemandır. Bir konağın ya da sunucunun beklenmedik şekilde faaliyet dışı kalması durumunda veri yedekleme için sanal bilgisayarlar kullanılabilir. Aynı zamanda bu özellikleri sayesinde sanal bilgisayarlar önemli bir güvenlik elemanı olarak da işlev gösterebilir. Konuk işletim sistemlerini kullanmak, riskli uygulamaları denemek, şüpheli uygulamaları çalıştırmak için ideal bir ortam sunan sanal makineler ana işletim sistemini korumak için doğru bir tercihtir. Hatta bu özellikleri sebebiyle virüsleri tespit etmek, incelemek ve depolamak için de kullanılabilirler. Sanal makineler, ölçeklendirilebilir olmaları sayesinde iş yükünü dağıtmanıza ve bu sayede uygulamalarınızı ölçeklendirmenize olanak tanır. Bu sayede uygulamaların performansı artar ve daha geniş bir kullanım alanı edinebilirsiniz.
Sanal Makineler Hakkında Sık Sorulan Sorular
VM Ne İşe Yarar?
Sanal makineler, ana bilgisayarlar ile işletim sistemleri arasında ikincil bir alan görevi görür. Bu sayede işletim sistemini ya da ana bilgisayarı zedelemeden çeşitli geliştirmeler yapmayı, performans artırmayı ve gerekli işlemleri denetlemeyi mümkün kılar.
VM İşletim Sistemi Nedir?
Sanal makineler, işletim sistemleriyle aynı özelliklere sahip olan ve bir bilgisayar üzerinde çalıştırılabilen sistemlerdir. Bu sistemler, bilgisayarın tüm özelliklerini kullanabiliyor olmakla beraber işletim sistemiyle ilgili çeşitli düzenlemeler ve denetlemeler yapmaya da imkan tanır. İşletim sistemini yedeklemek, geri yüklemek, eski işletim sistemlerine bağlanmak gibi birçok imkan sunan sanal makineler aynı zamanda işletim sistemini koruyarak çeşitli işlemler gerçekleştirmek için gerekli sanal ortamı da sağlar.
Bilgisayarda VM Ne Demek?
Bilgisayarlarda sanal makineler, bilgisayarın fiziksel özelliklerinin sunduğu imkanların tamamını kullanabilen ve bir işletim sistemi gibi çalışabilen sistemlere verilen addır. Sanal bilgisayarlar geliştirme ortamı sunma, performans artırma, depolama alanı oluşturma gibi birçok amaçla kullanılabilir.
Sanal Makine İle Neler Yapılabilir?
Sanal makine, adeta bilgisayarların yapabileceklerinin sınırını artıran bir sistemdir. Sanal makineler sayesinde işletim sistemleri yedeklenebilir, güncellenebilir, yeni işletim sistemleri ve uygulamalar hali hazırda yüklü olan işletim sistemini ve uygulamaları kırmadan denenebilir ve çalıştırılabilir, virüs tespiti gerçekleştirilebilir ve depolama alanı oluşturularak bilgisayar performansı iyileştirilebilir.