Dijital medyanın günlük rutinlerimize entegrasyonu ile bilinçsizce çok büyük miktarda veri üretiyoruz. İnternet, web sitelerinin sürekli olarak ekleme yaptığı verilerle dolup taşmaktadır. Bu toplu veri, bilişim alanında Büyük Veri olarak anılmaktadır. İşletmelerin ürettikleri büyük miktardaki verilerden değer elde edebilmeleri için, bu verilerin hızlı ve doğru bir şekilde organize edilmesi, erişilebilir olması ve analiz edilmesi gerekir. Verilerin çoğu yapılandırılmamış ve dağınık olduğundan anlamlı içgörüler elde etmeyi zorlaştırdığından bu zor ve zaman alıcı bir görev olabilir. Ancak bunu yapabilmek, müşteri sadakatini sürdürmek, etkin pazarlama stratejileri geliştirmek, sorunları tespit etmek ve çözmek için çok önemlidir. Geleneksel arama araçları, bu kadar büyük, dağınık veri kümelerini işlemek için genellikle yetersizdir. Organize veriler, işletmelerin sorunları erkenden tespit etmesine, pazarlama stratejilerini kolaylıkla tasarlamasına ve müşterilerine daha iyi hizmet vermesine yardımcı olur. Mevcut arama araçlarının çoğu, işlenmemiş ve düzensiz verileri işlemekte yetersiz kalmaktadır. ElasticSearch, temelde bir arama aracı olarak işlev gören BT endüstrisindeki bu sorunu çözmek için geliştirilmiştir.

ElasticSearch Bileşenleri

Elasticsearch mimarisinin temeli ve ElasticSearch bileşenleri "Node" ve "Cluster" yapılarına dayanmaktadır. Bir "Küme" (Node), esasen sunucu olan birkaç "Düğümden" (Cluster) oluşur ve her "Düğüm", "Küme" verilerinin bir bölümünü tutar. "Küme" için tam veri seti, tüm "Düğümlerin" toplamıdır. Her "Düğüm", "Kümenin" aranmasında ve dizine eklenmesinde rol oynar. Bu, her "Düğümün", tuttuğu veriler üzerinde bir arama sorgusu gerçekleştirdiği anlamına gelir. "Düğümler" birbirlerinin varlığından haberdardır ve "Küme" içindeki değişiklikleri koordine etmekten sorumlu bir "Ana Düğüm" vardır. Bu tür değişiklikler, "Küme"den "Düğümler" ekleme veya çıkarma, dizin oluşturma veya silmeyi içerir. "Ana Düğüm", "Kümenin" güncel kalmasını sağlar.

ElasticSearch Altyapısı

Elasticsearch, yaygın olarak tanınan Apache Lucene projesi üzerine inşa edilmiş harika bir açık kaynak projesidir. Dağıtılmış bir mimari kullanır, bu da büyük miktarda veriyi verimli bir şekilde işleyebileceği anlamına gelir. Elasticsearch, yapılandırılmış bir veri formatı ile belirli belgelerin indekslenmesini ve aranmasını sağlamak için Lucene altyapısını kullanarak bunu bir adım öteye taşımaktadır. Son olarak, bir açık kaynak projesi olan Elasticsearch, canlı bir geliştiriciler ve katkıda bulunanlar topluluğundan yararlanır. Bu, belgeler, öğreticiler ve eklentiler dahil olmak üzere çok sayıda kaynağın mevcut olduğu anlamına gelir. Ayrıca, herhangi bir hata veya sorunun hızlı bir şekilde tanımlanıp çözülerek kararlı ve güvenilir bir sistem sağlanması anlamına gelir. Elasticsearch, açık kaynaklı ve Java tabanlı bir projedir. Arama motoru teknolojisi alanında iyi bilinen Apache Lucene üzerine kurulmuştur. Lucene, yapılandırılmamış düz metinleri indekslemeye ve aramaya odaklanırken, Elasticsearch, yapılandırılmış bir veri formatına sahip belirli belgelerin indekslenmesine ve aranmasına izin vermek için Lucene altyapısını kullanır. Elasticsearch'te her belge bir JSON nesnesi olarak gösterilir ve onu diğer belgelerden ayırt etmek için benzersiz bir tanıtıcıya sahip olmalıdır.

ElasticSearch Özellikleri

Elasticsearch, Java üzerinde oluşturulmuş ve Apache Lucene kullanan, zengin özelliklere sahip bir yazılımdır. Geleneksel ilişkisel veri tabanlarından farklı olarak verileri belge odaklı bir biçimde depolayan açık kaynaklı bir yazılımdır. Elasticsearch, verileri birden fazla düğümde ölçeklendirme ve dağıtma yeteneğine sahiptir, bu da onu gerçek zamanlı verileri analiz etmek için ideal bir araç haline getirir. Ayrıca, otomatik veri türü tanıma için eşleme yetenekleri sunar ve kolay yönetim için bir küme yapısı kullanır. Elasticsearch, tüm programlama dilleriyle uyumludur ve günlükleri izlemek ve barındırmak için Kibana ve Logstash ile birlikte kullanılabilir. Belgeleri JSON olarak indeksler ve hızlı kurulum ve kolay konfigürasyon vaat eder. River gibi yapılar bu amaç için mevcut olduğundan veri aktarımı da basittir. Ek olarak, HBase, Cassandra ve MongoDB gibi diğer NoSQL veri tabanlarından Elasticsearch'e veri aktarmak mümkündür. Genel olarak, Elasticsearch, verileri analiz etmek ve yönetmek için çok yönlü ve güçlü bir araçtır. Bütün bunlara ek olarak, ElasticSearch'ün teknik yönleri hakkında endişelenmenize gerek yok. Tek yapmanız gereken, verilerinizi milyonlarca veya trilyonlarca satırdan oluşabilen JSON formatında girmek ve basit bir API ve uygun ayarlar kullanarak verilerinizi milisaniyeler içinde alabilirsiniz.

ElasticSearch Sağladığı Avantajlar

Elasticsearch, büyük miktarda veriyi eş zamanlı olarak işleyebilen, kullanıcıların sorguları için en alakalı sonuçları kolayca bulmasını sağlayan dağıtılmış bir altyapıya sahiptir. Ayrıca Elasticsearch, görselleştirmeler ve raporlar oluşturmak için yaygın olarak kullanılan bir araç olan Kibana ile donatılmıştır. Bunlar temel avantajları olsa da ElasticSearch daha fazla avantajla beraber gelir. Sizler için aşağıda ElasticSearch’ün sağladığı avantajları detaylıca inceledik: Hızlı değer elde etme: Elasticsearch, kullanıcı dostu REST tabanlı API'ler, karmaşık olmayan bir HTTP arabirimi ve önceden tanımlanmış bir şema olmadan JSON belgeleri sağlar. Bu, kullanıcıların hizmeti hızlı bir şekilde kullanmaya başlamasını ve çeşitli amaçlar için uygulamalar geliştirmesini sağlar. Yüksek hızlı performans: Elasticsearch, büyük miktarda veriyi aynı anda işleyebilen dağıtılmış bir altyapıya sahiptir ve arama sorgularınız için en uygun sonuçları hızla bulmanızı sağlar. Ücretsiz araçlar ve ücretsiz eklentiler: Yaygın olarak kullanılan bir görselleştirme ve raporlama aracı olan Kibana ile donatılmış Elasticsearch, kaynak verileri zahmetsizce dönüştürmek ve Elasticsearch kümenize yüklemek için Beats ve Logstash ile sorunsuz entegrasyon sunar. Ek olarak, uygulamalarınızın işlevselliğini çeşitli yeteneklerle geliştirmenize olanak tanıyan, dil analizörleri ve öneri araçları dahil olmak üzere çok çeşitli Elasticsearch eklentileri sağlar. Gerçek zamana çok yaklaşan işlemler: Elasticsearch, veri okuma ve yazma gibi görevleri bir saniyenin altında gerçekleştirme yeteneğine sahiptir ve bu da onu, neredeyse gerçek zamanlı izleme ve anormallik tespiti gerektiren uygulamalar için mükemmel bir araç haline getirir. Verimliliği, kullanıcıların ondan maksimum fayda sağlamasını sağlar. Kolay uygulama geliştirme: Elasticsearch, desteğini Java, Python, PHP, JavaScript, Node.js, Ruby ve diğerleri dahil olmak üzere çok sayıda programlama diline genişletir.

ElasticSearch Hakkında Sık Sorulan Sorular

Elasticsearch İle Neler Yapılabilir?

Elasticsearch index üzerinden arama yaparak çok hızlı sonuç alınmasını sağlar.

Elastic Ne İşe Yarar?

Elastic karmaşık verileri ve büyük verileri yüksek hızlarda işleyerek hızlı analizler yapmanızı sağlar.

Elasticsearch Ne Zaman Kullanılır?

Elasticsearch genellikle büyük verilerin incelenmesi ve işlenmesinde kullanılır.

Elasticsearch Veri Tabanı Mı?

Elasticsearch tam bir veri tabanı olmasa da neredeyse veri tabanı olarak tanımlanabilir.

Diğer Yazılar